Asociatia Romana De Terapii in Autism si ADHD

Asociatia noastra a luat fiinta in februarie 2012, moment in care ne-am angajat intr-o lupta cu dusmanul nevazut din mintea copiilor afectati de una dintre tulburarile psihologice de dezvoltare ale copilariei. In acest sens, am deschis doua centre de recuperare terapeutica a copiilor:

1. Bucuresti, Sector 3, Str.RANDUNELELOR, Nr. 13, in apropiere de PHOENICIA BUSINESS CENTER

2. Bucuresti, Str. Aleea Tibles, Nr. 64 (In spatele Maternitatii Giulesti, Palatul Dinicu Golescu)

Aici beneficiaza de terapie 50 de copii cu unele din urmatoarele tulburari psihice de dezvoltare: autism, sindrom Rett, Asperger, Tulburare dezintegrativa a copilariei, ADHD.

Centrele detin cabinete dotate cu mobilier si materiale psiho-educative pe masura problemelor copiilor speciali de care avem grija in cadrul programul nostru de recuperare. Fiecare copil beneficiaza de propriul program terapeutic, construit de specialistii nostri terapeuti, pe baza nivelului de dezvoltare si a potentialului de achizitii al fiecaruia, iar coordonatorul centrului vegheaza la fiecare pas terapia. Periodic, copilul este reexaminat, astfel incat sa se poata evalua evolutia si analiza nivelul atins, nevoile noi aparute, progresul comportamental, de limbaj, socializare sau autoservire.

Centrele de recuperare “ARTAADHD” vin in ajutorul copiilor si parintilor copiilor ce sunt diagnosticati cu autism, ADHD, sau cu alte tulburari de dezvoltare, cu programul ONU de recuperare terapeutica intensiva.

 

PROGRAM INTENSIV TERAPIE:

LUNI – VINERI   4 – 8 ore / zi

1. DEZVOLTAREA APTITUDINILOR DE SOCIALIZARE

Se organizeaza grupuri de 2 – 5 copiii cu varsta psihologica, nivel de achizitii si recuperare apropiat, unde se fac jocuri de initiere si intretinere socializare. Apoi, copiii sunt invatati regulile de convietuire sociala. In cadrul programului de socializare se foloseste si terapia cu ajutorul animalelor de ingrijire, care este dovedit stiintific ca dezvolta dorinta de socializare si starea de bine. Programul de socializare pleaca de la 1 ora si ajunge pas cu pas la 2 – 3 ore. In programul de socializare sunt incluse respectiv si terapiile de dezvoltarea si comunicarea cu ajutorul artei (artterapia), poza, colajul, dramoterapia etc, unde copiii invata sa-si exprime starile, inclusiv cu ajutorul desenului.

2. PROGRAMUL INDIVIDUAL DE TERAPIE COMPORTAMENTALA APLICATA (ABA)

Copilul este ajutat prin terapia intensiva de specialitate (ABA) timp de 2 – 4 ore sa achizitioneze notiunile cognitive (de intelegere) a mediului, precum si sa-si dezvolte abilitatile de ingrijire de sine.

3. PROGRAMUL INDIVIDUAL SI DE GRUP DE COMUNICARE, TERAPIE PECS

Copiii care nu detin capacitati normale de achizitii de limbaj sunt invatati limbajul de comunicare PECS, astfel incat ei sa se poata descurca, sa poata deveni independenti, sa poata sa-si comunice starile, dorintele, cu ajutorul imaginilor.

4. PROGRAMUL DE ACHIZITII SI CORECTII DE LIMBAJ – LOGOPEDIE

Copiii sunt ajutati de specialistii centrelor noastre sa dobandeasca limbajul de comunicare cu ajutorul cuvintelor, iar acolo unde acesta a fost achizitionat defectuos, se aplica interventia de corectie logopedica, astfel incat copiii sa aiba o comunicare ulterioara corecta. Fiecare copil beneficiaza de un program de cca ½ – 1 ora de logopedie inclus in programul de recuperare intensiva, in functie de nevoile si potentialul propriu.

5. PROGRAMUL DE DEZVOLTARE SENZITIVA SI DESENSIBILIZARI ALIMENTARE

Copiii speciali au in general perceptia senzitiva deformata. Ei au probleme cu recunoasterea si perceptia texturilor. Specialistii nostri, cu ajutorul unor tehnici terapeutice specifice, ajuta copilul special sa identifice si sa recunoasca cu simtul tactil diverse texturi.

Recuperarea terapeutica necesita specialisti cu multi ani de experienta in domeniul psihoterapiei copilului si in speta a copilului special, cum mai este numit copilul autist, cu ADHD, sau cu alte tulburari de dezvoltare psihologica.

In centrele de recuperare terapeutica “ARTAADHD” suntem preocupati de progresul copiilor nostri pe toate planurile: cognitiv, de socializare, de limbaj, emotionale, autoservire, de motricitate fina si grosiera. Investim timp de calitate, energie si profesionalism pe toate planurile, cu scopul de a oferi cele mai bune modele de recuperare pentru copii sI familiile lor.

 AUTISM ☛CENTRELE DE RECUPERARE TERAPEUTICA, ADHD sau alte TULBURARI DE DEZVOLTARE “ARTAADHD” ofera:

♥ Evaluarea si diagnosticarea copilului

♥Recuperare terapeutica (terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, artterapie, ludoterapie, terapie de recuperare ADHD, ADD, ODD, Metoda Dophner, terapie cognitiv-comportamentala). Interventia terapeutica se aplica in cadrul centrului sau la domiciliu.

♥ Cursuri psiho-educative, educatie nonformala, alternativa educationala pentru copiii speciali care nu sunt incadrati in invatamantul de masa.

♥ Logopedie (achizitii sI corectie limbaj)

♥ Informarea, consilierea si formarea familiei speciale. Grup de suport pentru parinti.

♥ Cursuri de informare, formare si munca, work-shopuri pentru parinti, specialisti in domeniu, cadre didactice, voluntari.

♥ Coordonare si monitorizare sedinte terapeutice la domiciliu.

 Copiii beneficiaza in centrele de recuperare terapeutica “ARTAADHD” de terapii specifice, menite sa le ridice nivelul de achizitii la toate ariile afectate (cognitive, comportamentale, sociale, de limbaj si/sau autoservire) in functie de categoria de tulburari de dezvoltare in care se incadreaza. Principalele terapii abordate in centrele noastre sunt: terapia comportamentala aplicata ABA (Applied Behavior Analysis), pentru intelegerea si folosirea pe masura intelegerii a mediului de dezvoltare, PECS (Picture Exchange Communication System) pentru dezvoltarea comunicarii, logopedie, artterapie, ludoterapie sau metode hibride concepute special pe structura si nivelul fiecarui copil.

Toate terapiile au aceleasi obiective, cresterea nivelului de intelegere, comunicare, socializare si autoservire, dar obiectivele sunt abordate individual, prin pasi mici si siguri. Programele de recuperare terapeutica contin fise de lucru zilnice, impartite pe grupe de achizitii si fiecare terapeut noteaza permanent rezultatele terapeutice obtinute in cadrul sedintei, astfel Incat la orice ora se cunoaste pe deplin nivelul evolutiv al fiecarui copil si se pot aduce imbunatatiri permanente, in functie de rezultate.

Centrele sunt dotate cu materiale terapeutice specifice pentru fiecare grupa de dezvoltare psihologica: fise de lucru personalizate, materiale PECS, carti si caiete de invatare nonformala, jucarii terapeutice, jucarii-psiho educative, materiale necesare artterapiei (culori, acuarele, pensule, hartii, etc) de ingrijire sa faca progresul mai facil, frumos si de calitate.

Evaluarile psihologice, atat cele initiale, cat si cele periodice, sunt facute de echipa de specialisti (terapeuti, psihopedagogi, coordonator). Acestia, impreuna cu parintii, stabilesc programele terapeutice individualizate pe nevoile si potentialul fiecarui copil. Obiectivele stabilite se refera la abilitati ce trebuiesc achizitionate si intarite (imitare, comunicare si limbaj, autoservire, cognitiv, joc si socializare etc), cat si la comportamente si stereotipii ce trebuiesc inlaturate / inlocuite (autostimulari, comportamente opozante, de violenta / autoviolenta, sau neadecvate etc).

Comments are closed.


Fatal error: Cannot redeclare _z() (previously declared in /home/rech2778/public_html/h/autism-artaadhd.org/wp-content/themes/dt-nimble/footer.php:3) in /home/rech2778/public_html/h/autism-artaadhd.org/wp-content/themes/dt-nimble/footer.php on line 44