Comunicare PECS

Comunicarea PECS

 

CE ESTE PECS?

Uneori, copiii cu autism nu pot dezvolta un limbaj verbal si astfel nevoia de comunicare ramane nesatisfacuta. Comunicarea cu ajutorul imaginilor, sau PECS  este o metoda  care vine sa suplineasca limbajul verbal pentru a sustine exprimarea copiilor TSA nonverbali, incepand cu 1985. Cu PECS, copiii ies din zona frustrarii, lipsei unei alternative de exprimare a nevoii sau emotiei si datorita faptului ca reusesc sa comunice scad vizibil momentele de impulsivitate, furie, violenta sau autoviolenta, precum si numarul stimularilor, autostimularilor.

Cine poate fi invatat sa comunice cu  PECS ?

Formarea  PECS nu este limitata de varsta, ci mai degraba de un mic ansamblu de criterii: formarea PECS ar putea fi oferit un adult an cincizeci vechi, cu o tulburari cognitive , ex. Autismul, precum si la o varsta de doi ani, fara tulburari cognitive. In primul rand , candidatul pentru formare PECS ar trebui sa fie un comunicator intentionat. Acest lucru inseamna ca copil (sau adult) este constient de necesitatea lui de a comunica mesajul sau pentru cineva, chiar daca acesta este intr-un mod limitat. Copilul (sau adultul), care trage pe cineva de la un capat al camerei spre un obiect pe care il doreste, are cel putin o notiune de inceput de intentionalitate.

 Prirncipalele etape ale comunicarii PECS sunt:

ETAPA I,  de programare pentru PECS incepe cu trei oameni in situatia de formare, copil ( sau adult ), care vor fi transmite un mesaj , persoana care primeste mesajul ( de exemplu , mama sau profesor ) , iar adultul de facilitare care asista in mod deliberat mesajul expeditorului sa dea raspunsul vizate.  Programul  PECS  incepe cu o  ademenire, un  adult afiseaza sau prezinta un obiect preferat sau un aliment  pentru copil ( sau cursant adult ) . Ca el sau ea ajunge la obiectul dorit , facilitatorul ajuta pe copil sa ridice o imagine a obiectului dorit sa alimentului .

ETAPA II

Shimbul continua cu incercari de a mari independenta copilului/adultului. Facilitatorul este inca disponibil pentru asistenta la nevoie . Copilul invata sa  elimine  imaginea de pe o placa sau ecrran de schimb

ETAPA III

Copilul invata sa selecteze imaginea ceruta la alegere din mai multe imagini care difera in diferite dimensiuni . Strategiile de corectare a erorilor sunt utilizate atunci cand raspunsul este incorrect

ETAPA IV

Copilul combina imaginea obiectului cu fraza de transport ” Vreau “, pe o banda propozitie si da banda la adult sau partenerului  de comunicare .

ETAPA V

In aceasta etapa copilul  invata sa raspunda la intrebarea ” Ce vrei ? “, Prin schimbarea benzii sentinta . Utilizarea intrebarii este  amanata pana in faza V deoarece comportamentul schimb ar trebui sa fie automat din acel punct. Utilizarea mai devreme de fraza de transport sau un gest extinsa de mana se crede ca poate  oferi indicii nedorite in raport cu comportamentul dorit .

ETAPA  VI

Etapa in care copilul invata sa raspunda la intrebarile ” Ce vrei ? ” Vs ” Ce vezi ? ” Vs ” Ce ai ?

Este necesar sa se urmeze total protocolul PECS ?

Rapoartele publicate cu privire la PECS se bazeaza pe punerea in aplicare a programului definit mai sus . Programul poate dura mai multe luni sau mai multi ani pentru a finaliza in functie de desfunctiile psihoneurologice ale copilului/adultului.

 

☛  Aceasta este bibliografia din care se inspira sau isi gasesc radacinile parte din informatiile prezentate de catre ASOCIAȚIA ROMANA DE TERAPII IN AUTISM ȘI ADHD despre protocolul PECS

  1. Beukelman , D. & Miranda , P. ( 1998) . Comunicari  ameliorate și alternative : Managementul tulburarilor de comunicare severe la copii si adulti ( 2 ed . )
  2. Baltimore, MD : Paul H. Brookes Publishing Company . Frost , L. A. & Bondy , A. ( 1998) . O introducere la Pécs : sistemul de comunicare Picture Exchange .
  3.  Newark, DE : Pyramid Consultants educaționale , L. A. & Bondy , A. ( 1994) . PECS : sistemul de comunicare Picture Exchange .
  4. Cherry Hill , NJ : Pyramid Consultants educaționale . McLean , J. , McLean , L. , Brady , N. , și Etter , R. ( 1991) .
  5. Profiluri  de comunicare de doua tipuri de gesturi pentru ajutorul persoanelor non-verbale cu grav retard mintal . Jurnalul de vorbire și auz de cercetare . 34 ( 2 ) , 294-308 . Reichle , J. , York , J. , & Eynon , D. ( 1989) .
  6.  Influența indica preferințele pentru inițierea , menținerea și terminarea interacțiunilor -F. Brown și D. Lehr ( eds. ) , persoanele cu dizabilitați profunde : Probleme și practici ( pp. 191-211 ) . Baltimore, MD : Paul H. Brookes

Compozitie, traducere si interpretare ®ARTAADHD