EVALUARE

     CAND INTRERUP TERAPIA #ABA?

O intrebare fireasca se naste in mintea oricarui parinte de copil diagnosticat cu Autism si introdus in programe de terapie si anume : cand  intrerup terapia? 

ABA a starnit multe controverse in lumea specialistilor. De retinut: ABA nu este un program de invatamant, este o modalitate de a invata.  Este important sa revizuiti periodic viziunea si obiectivele calitatii vietii precum si sa cunoasteti diferentele dintre lucrul cu deficitele cauzate de autism, abordarea problemelor comportamentale si provocarile cognitive. Daca stiti sa masurati progresul atunci veti avea un punct de referinta bun pentru a sti cand sa va opriti. Totul depinde de obiective –  raportate la nivelul actual al copilului dumneavoastra.

Iata cativa indicatori care v-ar putea folosi in luarea  deciziei de a intrerupe terapia ABA:

1.     Copilul devine evitant, agresiv/autoagresiv, manifesta crize emitionale severe

2.     Terapia este mai degraba un razboi : terapeutul impotriva copilului cu autism si nu un efort de echipa(copil, terapeut, familie, gradi/scoala)

3.     Terapeutul nu este onest si va restrictioneaza  folosirea altor forme de recuperare terapeutica(doar ABA aduce progrese = FALS), un terapeut bun va recomanda complemetar si alte forme de terapie.

4.     Desi investitia materiala si de timp alocat terapiei este mare nu se vad progrese/imbunatatiri/progrese

5.     Terapeutii raporteaza progrese in achizitii dar dvs. nu observati nicio imbunatire in viata copilului in familie

6.     Daca observati un platou in achizitii multa vreme si terapeutii au o posibilitate limitata de a integra achizitiile intr-o experienta /actiune complexa(repeta mereu aceleasi programe in acelasi mod)

7.     Copilul manifesta crize de dependenta

8.     Copilul si-a pierdut orice sfera de interese,  a devenit total demotivat

9.     Terapeutii vorbesc in fata copilului ca si cum el nu ar exista

10.    Copilul a atins un nivel de recuperare cand programele terapeutice pot fi inlocuite de programe educative specifice varstei conologice a copilului.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                  Psh. Sanda Gligu

Comments are closed.


Fatal error: Cannot redeclare _z() (previously declared in /home/rech2778/public_html/h/autism-artaadhd.org/wp-content/themes/dt-nimble/footer.php:3) in /home/rech2778/public_html/h/autism-artaadhd.org/wp-content/themes/dt-nimble/footer.php on line 44