Trasaturi pozitive ale sindromului Asperger

 

Multi dintre cei cu sindromul Asperger au un numar de caracteristici pozitive, inclusiv integritatea, inteligenta, rezistenta si libertatea de a aduce atingere. Adesea mentionat ca “autism lite” sau un “sindrom umbra” de autism, sindromul Asperger este relativ comun.

Cei cu sindromul Asperger, sau “Aspies” (un termen inventat de Liane Holliday Willey, care pretinde a fi normal), sunt inalt functionali, in sensul ca ei sunt mai capabili sa mentina relatii sociale decat cei cu autism. Spre deosebire de cei cu autism, deseori foarte Aspies inscrie cu privire la masurile de inteligenta verbala.

Atunci cand va ganditi la tulburari, cum ar fi sindromul Asperger, exista o tendinta de a se concentra pe aspectele negative, cum ar fi dificultatile de citire si reperele sociale. Dar multi dintre cei cu sindromul Asperger au trasaturi pozitive, ceea ce i-a determinat pe unii oameni sa se intrebe daca acesta ar trebui sa fie privit ca o diferenta, mai degraba decat o tulburare.

Iata in continuare puncte pozitive:

Sunt persoane de incredere si loiale

Cele mai multe persoane cu sindromul Asperger sunt de incredere si loiale. Ele nu se joaca jocuri sau nu ii vor forta pe altii sa se ridice la asteptari sociale exigente. “Asperger” nu au agende ascunse si nici un interes in a face rau altora sau profitand de slabiciunile lor. Ei nu sunt inclinati sa minta, sa fure sau sa atace reputatia celor din jurul lor. Aspies sau Asperger nu sunt susceptibili de a fi batausi, artisti sau manipulatoari sociali, iar fetele cu sindromul Asperger sunt mai putin inclinate sa fie nestatornice sau tradatoare decat omologii lor neurotipici. In timp ce unele persoane cu sindromul Asperger se pot dezlantui atunci cand sunt provocate, este putin probabil ca acestea sa lanseze atacuri neprovocate, verbale sau in alt mod.

Aspergerilor le place sa-si petreaca timpul singuri si sunt perfect capabili de divertisment (ei insisi).  In timp ce majoritatii ii place sa aiba prieteni, nevoia lor de contacte sociale nu este, de obicei, la fel de puternica precum cea a oamenilor obisnuiti. Pentru ca ei nu sunt motivati  de o unitate sociala intensa de a petrece timpul cu cineva care se intampla sa fie disponibil, acestia pot fi selectivi, aleg cinst oameni autentici, de incredere care le impartasesc interesele.

Fara prejudecati

Asperger accepta usor idioteniile altora. Cei mai multi nu discrimineaza pe nimeni pe baza pe rasa, sex, varsta, sau orice alte criterii de suprafata fiind un exemplu cum sa nu judeci oamenii pe baza comportamentului lor. Ei nu recunosc, de obicei, ierarhii, si asa este putin probabil sa acorde statutul de superior cuiva, pur si simplu pentru ca persoana respectiva este bogata sau a atins o pozitie inalta intr-o organizatie.

Cei cu sindromul Asperger pot asculta problemele oamenilor si sa ofere o perspectiva proaspata, oferind evaluari pure bazate pe informatiile furnizate, nealterate prin hotararile pe care oamenii de multe ori fac legate de pozitia sociala sau abilitatile sociale. Altii se pot relaxa si fi ei insisi in jurul valorii unui Asperger fara teama de cenzura sociala.

Maxima integritate

Aspies sau asperger nu vor merge impreuna cu multimea, daca ei stiu ca ceva este gresit. Cei mai multi raman pe pozitiile lor, chiar si in fata presiunii sociale intense, si valorile lor nu sunt modelate de influentele financiare, sociale sau politice.

Cele mai multe persoane Asperger au o etica (de lucru bun) si acorda atentie detaliilor. Constiinciosi, de incredere si sinceri, Aspies sunt angajati foarte buni in cazul in care exista posibilitatea de a-si controla ritmul de lucru si un mediu social sau solitar de sustinere. Aspies sunt persistenti, si atunci cand si-au pus mintea la ceva sau sa faca o promisiune, ei pot fi, de obicei, de incredere.

Inteligenti si talentati

Cei cu sindromul Asperger au adesea inteligenta peste medie, iar multi au unul sau mai multe talente extrem de dezvoltate. Ei au mai multe sanse decat indivizii din populatia generala de a urma o educatie universitara, si pentru ca multi sunt atrasi de tehnologie, acestia au tendinta de a deveni specialisti in mass-media, prin ocuparea fortei de munca profitabil in era informationala.

Entuziasmul si o predilectie pentru cercetare obsesiv asigura ca Asperger dezvolta o baza larga si profunda a cunostintelor in subiectele de interes. In conversatii ei detesta discutiile mici si trivialitatile, preferand in schimb sa vorbeasca despre lucruri importante, care le vor spori baza de cunostinte.

Pentru ca au amintiri exceptionale, cei cu sindromul Asperger pot aduce o varietate de fapte interesante (desi unele dintre aceste fapte vor fi interesante doar pentru Aspies in sine), precum si reamintind detalii fine de care altora le e dor. Ei aduc, de asemenea, o perspectiva extrem de originala, la rezolvarea problemelor, iar sensibilitatea lor acuta poate sprijini talentele creative.

Rapoartelor in functie de Brasic (27 aprilie 2011), “Publicat, cazul persoanelor cu sindrom Asperger sugereaza o asociere cu capacitatea de a realiza cercetarea de ultima ora in domeniul stiintei calculatoarelor, matematica, fizica si, precum si eforturile extraordinare de creatie in arta, de film, si muzica.”

Rezistenta mare

Unii dintre cei cu sindromul Asperger au rezistenta mare atunci cand se implica in activitati care le plac, care pot traduce intr-un talent pentru anumite preocupari atletice, in ciuda inclinatiei de a fi neindemanatici. Unii Aspergers au talente pentru inot, canotaj, de functionare, de culturism, sau alte activitati care necesita eforturi sustinute fizic. Ei tind sa prefere sporturile individuale la sportul de echipa, asa cum nu exista cereri sociale si sa isi poata exercita un control complet asupra activitatii.

Cei care dezvolta un interes in sport sau de fitness sunt de natura sa lucreze la el in fiecare zi, de multe ori pentru perioade lungi de timp. Aceasta tendinta de a adera la invariabil rutine permite Aspies care au interese de fitness pentru a ramane in forma si sanatosi, manifestand o etica in exercitiu de care oamenii obisnuiti sunt capabili doar printr-un efort eroic de putere.

Compozitie, traducere si interpretare ®ARTAADHD

Comments are closed.


Fatal error: Cannot redeclare _z() (previously declared in /home/rech2778/public_html/h/autism-artaadhd.org/wp-content/themes/dt-nimble/footer.php:3) in /home/rech2778/public_html/h/autism-artaadhd.org/wp-content/themes/dt-nimble/footer.php on line 44